Rózsalugas Vendég- és Apartmanház - Szilvásvárad


Szilvásváradról

· Szilvásvárad, a Bükk gyöngyszeme

Szilvásvárad Heves megye északi részén, Egertől 30 km-re, Budapesttől 160 km-re található község.
Az idelátogatók élvezhetik a tiszta levegőt, a csodálatos erdei környezetet és a nyugalmat. Itt található a Bükk-hegység talán legszebb kirándulóhelye, a 4,2 km hosszúságú Szalajka-völgy.
A völgyben láthatják a turisták a Fátyol-vízesést, a Szikla-forrást, a szilvásváradi pisztrángtenyésztő telepet, a vadbemutatót, valamint szabadtéri-és erdészeti múzeumokat is.
Az elfáradt túrázó az erdei kisvasútra is felszállhat és kényelmesen ülve gyönyörködhet az erdei környezetben.
A Millenniumi kilátóhoz is érdemes ellátogatni, mert az utazó elé táruló panoráma felejthetetlen. Tiszta időben még a Tátra vonulatait is látni lehet.
A történelem iránt érdeklődők sem csalódnak a környékben.
Az ősemberek az Istállós-kői barlangban leltek menedékre, amit számos értékes régészeti lelet is bizonyít. Innen kerültek elő a világ legrégebbi csont nyílhegyei, ékszerei és fuvolája is,
Nagy Lajos királyunk vadászvára pedig a Gerenna-vár volt. Ma gyönyörű kilátóhely.
Mindkét az előbb említett helyszínre túraútvonalak vezetnek, de szervezett túra folyamán is lehetőség nyílik a megtekintésükre.
Szilvásvárad ad otthont a világhírű lipicai ménesnek is. A lovak szerelmesei lovas túrákon, lovas kocsiztatáson, méneslátogatáson hódolhatnak szenvedélyüknek.
Itt kerül megrendezésre a Lipicai Lovas fesztivál, amely a környék legnagyobb szabású rendezvénye.
Magyarország összes barlangjának több mint az egynegyede a Bükkben található. Ezek közül több látogatható is szakképzett vezetővel. A könnyű barlangtúrákon át az „extrém” barlangtúrákig minden elérhető az erre vágyó utazónak.
Az aktív időtöltést kedvelőknek mindenképpen meg kell látogatniuk a Kalandparkot, ahonnan minden korosztály elégedetten távozik.
Nyáron bob pálya, télen pedig sípálya várja a látogatókat.
Végül, de nem utolsó sorban a gasztronómia szerelmesei sem csalódnak a Szilvásváradon eltöltött idő alatt. Kiváló pisztráng-és vadételek, valamint helyi specialitások teszik teljessé az itt tartózkodást.


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)

· Látnivalók Szilvásváradon

A Szalajka-völgy

Szilvásváradon található a Bükk, de talán az ország legszebb kirándulóhelye, a Szalajka-völgy. Természeti szépsége különleges élményt nyújt az idelátogatóknak. Számos, az országban egyedülálló látnivalója van. A 4,2 km hosszú völgyben járva megcsodálhatjuk a festői szépségű Fátyol vízesést, a Szikla-forrást, az Istállós-kői ősember-barlangot; megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot, élővad bemutatót, a Pisztrángtenyészet tavait, a Szabadtéri Erdei Múzeumot; pihenhetünk a gyönyörű Nagy-tó és Felső-tó partján vagy a Gloriette tisztáson. A kirándulót útján halk csobogással a kristálytiszta vizű Szalajka patak kíséri végig. A völgyet sétálva, kerékpáron, de akár az erdei kisvasúttal utazva is felfedezhetjük!

Fátyol-vízesés

A Fátyol-vízesés hazánk egyik legszebb természeti képződménye. A Szalajka-patak vizéből lerakódott mészkő különleges képződményt hozott itt létre. Természet alkotta, lépcsőszerű gátjain, a fátyolszerűen lezúduló víz varázslatos látványt nyújt. A télen befagyott vízesésnél pedig talán festeni sem lehetne szebbet. Az erdei kisvasút Gloriett tisztási megállójától néhány percre található.

Sziklaforrás

A Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása. Ritka és gyönyörű természeti jelenség, ahogy a forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton keresztül a felszínre tör. A Szalajka-völgy egyik legfontosabb geológiai kincse a Fátyol-vízeséstől nem messze helyezkedik el.

Vadbemutató kert

A Szilvásvárad belterületétől nem messze található vadaskert fő látnivalói a dámszarvasok (Dama dama) és - alkalmanként - a hazánkba az 1880-as években betelepített muflonok (Ovis musimon). A patásoknak ugyan nem túl nagy zárt terület áll rendelkezésükre, de előfordul, hogy egyetlen példányt sem fedezhet fel az erdőjáró. Kis szerencsével azonban az egész szarvas családot, illetve a muflonokat is szemügyre vehetik a látogatók a túraösvény kerítéséhez közeli etetők egyikénél. Az állatok kíváncsiak ugyan, mégis ritkán fordul elő, hogy közel merészkednek a látogatókhoz.

A Szilvásvárad és a Szalajka-völgy hallatán szinte mindenkinek eszébe jut a pisztráng. A látogatókat végigkísérik a pisztrángos tavak s a köztük lévő pisztrángtelepek, ahol több mint 100 éve folyik a sebes és szivárványos pisztráng tenyésztése. Ez a hal Szilvásvárad gasztronómiájának meghatározó eleme, melyet a helyi vendéglátók szinte minden formában készítenek. Érdemes megkóstolni ezt az ínyencséget!

Istállós-kői barlang

Kíváncsi rá hogyan éltek őseink több mint 30.000 évvel ezelőtt? Az Istállós-kői barlangban találták meg a Bükk hegység leggazdagabb őskori leletanyagát: tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok, az ősember kő és csont eszközei, használati tárgyai. A ma már üres barlanghoz a Szalajka forrás mellől szerpentin jellegű turistaút vezet, ami ugyan nem könnyű túra ám különleges élményt jelent az ősember nyomán járni!

 

Fotók forrása: www.szilvasvarad.hu


 

 

Rózsalugas Vendég- és Apartmanház
Szilvásvárad, Ifjúság tér 3.
www.szilvasvarad-szallas.hu
Facebook: www.facebook.com/szilvasvaradszallas

SZÁLLÁSFOGLALÁS
telefonon: (30)639-4048,
e-mailen: info@szilvasvarad-szallas.hu


Partnereink:

Helga Apartmanház  ·  Makó, Justh Gyula u. 69.  ·  www.makoiszallas.hu   I   Helga Vendégház  ·  Maroslele, Vásárhelyi u. 50.  ·  www.marosleleszallas.hu
Fenyő Vendéglő  ·  Szilvásvárad, Szalajka völgy út  ·  www.fenyovendeglo.hu

Webmester: Purgel Zoltán  ·  zoltan@purgel.hu  ·  www.purgel.hu